Truffle Itali

Bagaimanakah truffle hitam Himalaya berbeza daripada truffle Itali

51SBibjDCpL. B.C

Penerangan/Rasa
Truffle hitam Asia berbeza-beza dari segi saiz dan bentuk bergantung pada keadaan pertumbuhan, tetapi secara amnya kecil, berdiameter purata 2 hingga 5 sentimeter, dan mempunyai rupa yang serong, condong, bulat. Cendawan hitam-coklat biasanya dibentuk daripada batu di dalam tanah dan mempunyai permukaan yang kasar, dilitupi banyak benjolan kecil, benjolan dan rekahan. Di bawah bahagian luar yang kasar, dagingnya seperti span, hitam dan kenyal, bermarmar dengan urat putih yang nipis dan jarang. Truffle hitam Asia akan mempunyai tekstur yang lebih elastik daripada truffle hitam Eropah dan warna yang lebih gelap sedikit, dengan urat yang lebih sedikit. Truffle hitam Asia mempunyai aroma musky yang samar dan dagingnya mempunyai rasa lembut, bersahaja, berkayu.

Musim/Ketersediaan
Truffle hitam Asia boleh didapati dari akhir musim luruh hingga awal musim bunga.

Fakta semasa
Truffle hitam Asia adalah sebahagian daripada genus Tuber dan juga dikenali sebagai truffle hitam Cina, truffle hitam Himalaya dan truffle musim sejuk hitam Asia, kepunyaan keluarga Tuberaceae. Terdapat banyak spesies truffle yang ditemui dalam genus Tuber, dan nama truffle hitam Asia ialah deskriptor umum yang digunakan untuk menerangkan beberapa spesies ubi yang dituai di Asia. Tuber indicum ialah spesies truffle hitam Asia yang paling meluas, didokumenkan sejak 80-an, tetapi apabila saintis mula mengkaji struktur molekul cendawan itu, mereka mendapati terdapat spesies lain yang berkait rapat, termasuk Tuber himalayense dan Tuber sinensis. Truffle hitam Asia telah berkembang secara semula jadi selama beribu-ribu tahun, tetapi truffle tidak dilihat sebagai komoditi komersial sehingga tahun 1900. Pada masa ini, industri truffle Eropah bergelut untuk bersaing dengan permintaan, dan syarikat China mula mengeksport truffle hitam Asia ke Eropah sebagai pengganti truffle musim sejuk hitam Eropah. Ledakan truffle tidak lama kemudian berlaku di seluruh Asia, terutamanya China, dan truffle kecil dengan pantas dihantar ke Eropah, menyukarkan kerajaan Eropah untuk mengawal selia truffle. Dengan kekurangan peraturan, beberapa syarikat telah mula menjual truffle hitam Asia di bawah nama truffle Perigord Eropah yang jarang ditemui pada harga tinggi, menyebabkan kontroversi meluas di kalangan pemburu truffle di seluruh Eropah. Truffle hitam Asia mempunyai rupa yang sama dengan truffle hitam Eropah yang terkenal, tetapi tidak mempunyai aroma dan rasa yang khas. Pemalsuan mencampurkan truffle hitam Asia dengan truffle Perigord sebenar untuk mengimbangi kekurangan bau, membolehkan truffle hitam Asia menyerap bau yang tersendiri untuk menjadikan truffle hampir tidak dapat dibezakan. Pada masa kini, masih terdapat pertikaian hangat mengenai kualiti truffle hitam Asia berbanding truffle Eropah, dan truffle mesti dibeli melalui sumber yang bereputasi.

Nilai pemakanan
Truffle hitam Asia membekalkan vitamin C untuk menguatkan sistem imun, meningkatkan pengeluaran kolagen dan mengurangkan keradangan. Truffle juga merupakan sumber antioksidan untuk melindungi tubuh daripada kerosakan radikal bebas dan mengandungi sejumlah kecil zink, besi, magnesium, kalsium, serat, mangan dan fosforus. Dalam perubatan tradisional Cina, truffle hitam telah digunakan secara perubatan untuk memulihkan selera makan, meremajakan dan menyahtoksik organ, dan mengimbangi badan.

aplikasi
Truffle hitam Asia paling baik digunakan dengan berhati-hati dalam aplikasi mentah atau dipanaskan ringan, biasanya dicukur, diparut, dikelupas atau dihiris nipis. Rasa truffle yang lembut, musky dan tanah melengkapkan hidangan dengan unsur berlemak, wain atau sos berasaskan krim, minyak dan bahan neutral seperti kentang, nasi dan pasta. Truffle mesti dibersihkan sebelum digunakan dan memberus atau menggosok permukaan adalah disyorkan daripada membilas di bawah air kerana kelembapan akan menyebabkan kulat reput. Setelah dibersihkan, truffle hitam Asia boleh dicincang segar sebagai perasa terakhir pada pasta, daging panggang, risotto, sup dan telur. Di China, truffle hitam Asia menjadi semakin popular di kalangan kelas atasan, dan truffle sedang digabungkan ke dalam sushi, sup, sosej dan ladu truffle. Chef juga memasukkan truffle hitam Asia ke dalam biskut, minuman keras dan kuih bulan. Di seluruh dunia, truffle hitam Asia dibuat menjadi mentega, diselitkan ke dalam minyak dan madu, atau diparut ke dalam sos. Truffle hitam Asia dipadankan dengan baik dengan daging seperti kambing, ayam itik, daging rusa dan daging lembu, makanan laut, foie gras, keju seperti kambing, Parmesan, fontina, chevre dan gouda, dan herba seperti tarragon, basil dan arugula. Truffle hitam Asia yang segar akan disimpan sehingga seminggu apabila dibalut dengan tuala kertas atau kain penyerap lembapan dan disimpan dalam bekas bertutup dalam laci rangup peti sejuk. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa truffle harus kekal kering untuk kualiti dan rasa yang terbaik. Jika menyimpan lebih daripada beberapa hari, gantikan tuala kertas dengan kerap untuk mengelakkan pengumpulan lembapan kerana kulat secara semula jadi akan membebaskan lembapan semasa penyimpanan. Truffle hitam Asia juga boleh dibalut dengan kerajang, diletakkan di dalam beg beku, dan dibekukan selama 1-3 bulan.

Maklumat etnik/budaya
Truffle hitam Asia kebanyakannya dituai di wilayah Yunnan di China. Dari segi sejarah, truffle hitam kecil tidak dimakan oleh penduduk kampung tempatan dan diberikan kepada babi sebagai makanan haiwan. Pada awal 90-an, syarikat truffle tiba di Yunnan dan mula mendapatkan sumber truffle hitam Asia untuk dieksport ke Eropah untuk bersaing dengan pasaran truffle Perigord yang sedang berkembang. Apabila permintaan untuk truffle meningkat, petani di Yunnan dengan cepat mula menuai truffle dari hutan sekitar. Truffle hitam Asia tumbuh secara semula jadi di pangkal pokok dan hasil tuaian truffle asal banyak di Yunnan, mewujudkan sumber pendapatan yang cepat dan cekap untuk keluarga. Petani di Yunnan mengulas bahawa penuaian truffle telah menggandakan pendapatan tahunan mereka, dan proses itu memerlukan sedikit atau tiada kos pendahuluan, kerana truffle tumbuh secara semula jadi tanpa bantuan manusia. Walaupun perniagaan yang makmur untuk penduduk kampung, tidak seperti di Eropah yang memetik truffle dikawal ketat, kebanyakan penuaian truffle tidak dikawal di China, mengakibatkan penuaian berlebihan secara meluas. Pemburu truffle Cina menggunakan garu dan cangkul bergigi untuk menggali kira-kira satu kaki ke dalam bumi di sekeliling pangkal pokok untuk menemui truffle. Proses ini mengganggu komposisi tanah di sekeliling pokok dan mendedahkan akar pokok kepada udara, yang boleh merosakkan hubungan simbiotik antara kulat dan pokok. Tanpa sambungan ini, truffle baharu akan berhenti tumbuh untuk penuaian masa hadapan. Pakar bimbang penuaian truffle hitam Asia yang berlebihan oleh China menyebabkan negara itu gagal pada masa hadapan, kerana banyak hutan yang pernah menyimpan truffle kini tandus dan tidak lagi mengeluarkan cendawan akibat kemusnahan habitat. Banyak truffle hitam Asia juga dituai di tanah negeri, menyebabkan pemburu berebut dan menuai truffle sebelum pemburu lain boleh mengambil truffle. Ini telah membawa kepada kemasukan truffle yang tidak matang dijual di pasaran dengan rasa yang kurang dan tekstur yang kenyal.

Geografi/Sejarah
Truffle hitam Asia telah tumbuh secara semula jadi berhampiran dan di bawah pokok pain dan konifer lain di seluruh Asia sejak zaman purba. Truffle musim sejuk boleh ditemui di kawasan India, Nepal, Tibet, Bhutan, China dan Jepun, dan truffle biasanya mula berbuah apabila tumbuhan perumah berusia sekurang-kurangnya sepuluh tahun. Truffle hitam Asia tidak dituai secara meluas sehingga awal 90-an apabila petani mula mengeksport truffle ke Eropah. Sejak 90-an, penuaian truffle hitam Asia terus berkembang, meningkatkan bilangan pemburu truffle di seluruh Asia. Di China, truffle hitam Asia kebanyakannya dituai dari wilayah Sichuan dan Yunnan, dengan Yunnan menghasilkan lebih tujuh puluh peratus daripada truffle hitam yang dijual di dalam dan di luar negara. Truffle hitam Asia juga ditemui dalam kuantiti yang lebih kecil di wilayah Liaoning, Hebei dan Heilongjiang, dan ladang terpilih sedang cuba menanam truffle hitam Asia untuk kegunaan komersial. Hari ini, truffle hitam Asia dihantar ke Eropah dan Amerika Utara. Truffle juga digunakan di seluruh negara dan kebanyakannya dihantar ke restoran mewah di bandar-bandar besar, termasuk Guangzhou dan Shanghai.

Item yang serupa