Kerepek truffle durian Aom

Buah Asia digemari oleh lebih 1 bilion orang dengan nilai pemakanan yang tidak terhingga

Suka

I durian Monthong ialah buah-buahan yang besar, purata 3 hingga 5 kilogram, dan secara amnya mempunyai bentuk bujur hingga silinder, meruncing, kadang-kadang ditemui dengan benjolan yang tidak teratur, menghasilkan rupa seperti hati. Permukaan buah ditutupi dengan pancang segi tiga yang padat, runcing, dan warnanya berbeza-beza dari hijau pucat hingga coklat muda hingga coklat keemasan. Di bawah permukaan berduri, terdapat bahagian dalam berwarna putih dan span dengan beberapa ruang yang menutupi cuping daging. Setiap cuping daging mempunyai permukaan separa keras, menampakkan bahagian dalam yang tebal, berkrim, mentega dengan biji yang kecil dan keras. Durian Monthong mempunyai aroma yang lembut berbanding dengan jenis durian lain dan aroma yang kaya, manis, hangat dan kompleks digambarkan sebagai campuran nota vanila, karamel, lada dan sulfur.

musim

I durian Monthong boleh didapati semasa musim panas Thailand, dengan penuaian puncak antara April dan Ogos.

Fakta semasa

I Durian Montong, dikelaskan secara botani sebagai Durio zibethinus, adalah varieti Thai yang besar kepunyaan keluarga Malvaceae. Thailand ialah pengeluar dan pengeksport utama durian, dan terdapat lebih 234 kultivar di negara ini, dengan hanya beberapa jenis ditanam untuk kegunaan komersial. Durian Monthong menyumbang lebih separuh daripada jumlah pengeluaran durian di Thailand dan juga merupakan kultivar yang paling banyak dieksport kerana buahnya boleh disimpan selama kira-kira dua puluh hari tanpa rosak. Nama Monthong diterjemahkan daripada bahasa Thai kepada bermaksud 'bantal emas', mencerminkan kepelbagaian daging yang tebal dan lembut, dan apabila pada musimnya, kultivar itu ditemui secara meluas melalui penjual jalanan, pasar tempatan dan trak yang merentas kejiranan yang menjual buah-buahan. pada megafon. Durian Thai secara tradisinya dituai sebelum ia masak sepenuhnya, satu proses yang dipercayai dapat memanjangkan jangka hayat buah, dan kaedah ini juga menghasilkan tekstur yang padat tetapi lembut dalam buah dengan rasa yang lembut dan manis. Pada masa kini, terdapat persaingan sengit antara Thailand dan Malaysia untuk pengeluaran durian, dan durian Monthong adalah varieti yang diniagakan dan dieksport dari Thailand ke pasaran jiran.

Nilai pemakanan

I Durian Monthong adalah sumber vitamin C yang sangat baik, antioksidan yang menguatkan sistem imun, meningkatkan pengeluaran kolagen dan mengurangkan keradangan. Buah-buahan juga merupakan sumber kalium yang baik untuk mengimbangi paras cecair dalam badan, magnesium untuk mengawal tekanan darah, serat untuk merangsang saluran penghadaman, mangan untuk membantu pencernaan protein, dan mengandungi jumlah yang lebih rendah. fosforus, besi, kuprum dan zink.

aplikasi

Durian Monthong boleh digunakan pada pelbagai peringkat kematangan untuk penyediaan mentah dan masak, termasuk menggoreng dan merebus. Semasa muda, dagingnya mempunyai tekstur yang tebal dan padat dan kebanyakannya dihiris dan digoreng sebagai kerepek, dicincang dan dicampur menjadi kari, atau dihiris nipis dan dicampur ke dalam salad segar. Di Thailand, durian Monthong digabungkan ke dalam kari massaman untuk menambah rasa umami yang kaya, dan kadangkala disediakan sebagai som tom, salad sampingan mentah dan rangup yang dibuat dengan herba, sos ikan dan buah-buahan yang belum masak. Apabila durian Monthong matang, pulpa kebanyakannya dimakan kosong, dibuang, ditulenkan ke dalam salad dressing atau dicampur menjadi pes, dan digunakan sebagai topping dalam aiskrim, gulung buah-buahan dan pastri. Pulpa juga boleh dicampur ke dalam beras melekit, dicampur ke dalam kopi, atau dimasak dengan sirap untuk menghasilkan pencuci mulut yang manis. Durian Monthong sangat sesuai dengan buah-buahan tropika, termasuk manggis, rambutan, ular, mangga dan kelapa, perisa seperti bawang putih, bawang merah, serai dan lengkuas, coklat, vanila dan herba seperti ketumbar, jintan manis, pudina dan kari serbuk . Durian Monthong utuh yang belum dipotong akan disimpan selama beberapa hari pada suhu bilik, tetapi tempoh masa akan bergantung dengan ketara pada kematangan buah pada masa penuaian. Setelah masak, buah-buahan perlu dimakan segera untuk rasa dan tekstur yang terbaik. Bahagian daging boleh disimpan dalam bekas kedap udara selama 2-5 hari. Durian Monthong juga boleh dibekukan dan dieksport ke pasaran seluruh dunia.

Etnik

Durian Monthong adalah salah satu jenis durian utama yang ditampilkan di Festival Buah Chanthaburi di wilayah Chanthaburi di tenggara Thailand. Chanthaburi dikenali sebagai "mangkuk buah tropika" Thailand dan festival sepuluh hari tahunan pada bulan Mei memberi tumpuan kepada tanaman tempatan yang ditanam di rantau ini, termasuk durian. Semasa perayaan, durian Monthong dipamerkan dalam longgokan besar di atas meja, dijual secara utuh atau dihiris terlebih dahulu, malah boleh dijadikan sampel secara percuma untuk masa yang singkat, membolehkan pengunjung merasai pelbagai jenis. Durian juga dijual dalam bentuk olahan masak semasa perayaan, termasuk kerepek, kari, gula-gula, minuman dan pencuci mulut. Selain durian, festival buah-buahan itu terkenal di negara ini dengan perabot kayu buatan tangan, produk buatan tangan, dan buah-buahan tropika tempatan yang lain seperti manggis dan buah ular. Buah-buahan tempatan ini digabungkan dengan durian.

Item yang serupa